Balcony Garden at Singapore Garden Festival 2016
sgf6

Balcony Garden at Singapore Garden Festival 2016

Location

Gardens by the Bay – Singapore

Specifications

To provide a thin profile green wall system which allows for free-form plantings vertically.

Solution

Elmich green wall system was pre-fabricated and delivered on-site for the landscape contractor to commence planting. Installation and planting was completed within a day’s time.

Using Enviromix® NF, a nutrient-infused layer provided the living art feature wall with excellent water retention capacity, stable root penetration of plants and nutrients for healthy plant growth.

Installation was a breeze with the panel’s sleek and flexible profile allowing for modifications on-site. Hence, reducing time-consuming delays and material wastage.

Read more
ng1

Ng Teng Fong General Hospital

Location

Ng Teng Fong General Hospital – Singapore

Specifications

To provide pedestal system to support bearers for installation of timber decking on Enviromental Deck (E-Deck) and conceal services and pump system for water feature.

Solution

VersiJack® pedestals support the metal bearers beneath wooden panels for the installation of extensive wooden decking on Level 5 of the building. Unsightly services are hidden beneath the raised decking but are readily accessible for maintenance when required. Necessary adjustments for height were made with the screw and locking ring system in the pedestal creating a level surface for patients, visitors and loved ones who seek fresh air on the E-Decks.

Read more
overseas1

Overseas Family School

Location

Paris Ris Drive 3, Singapore

Specifications

To provide support pedestal for installation of decking.

Solution

6,500 VersiJack® pedestals were used to support bearers for installation of the raised wooden decking on the rooftops of the two Academic Blocks of the school. VersiJack® pedestals allowed easy screw adjustments to be made to bring the pedestals to the required installation heights. Thereafter, Integrated Locking Rings on the pedestals were used to lock and secure the confirmed heights during and after installation.

The 1,994 m2 of decking created turned the otherwise wasted bare rooftops into additional amenity space for the student population and staff of the school, and will inevitably become the preferred outdoor venue where organised events and other school activities may be conveniently staged and carried out within the safety of the school’s compound.

The raised decking also serves an environmental role by providing an effective shield above the rooftops. This reduces heat and sound transfer from the rooftop to the classrooms below, reducing energy consumption for air-conditioning, related energy costs, and also the carbon footprint of the school. Consequently, they also help to mitigate urban heat island effect.

Read more
french1

Lycee Francais De Singapour

Location

Ang Mo Kio Ave 3, Singapore

Specifications

To provide an extensive roof system to enable the establishment of an extensive green roof on the roof of the extension project of the French school of Singapore.

Solution

VersiDrain® 25P drainage and water retention trays were installed directly over the waterproofing membrane. Geotextile filter fabric was then laid over the VersiDrain® 25P trays and a planting media was spread on top for in-situ planting of selected plant species. Water retained by the water reservoirs of the trays during wet periods is returned to the planting media by capillary action during dry spells and drawn upon by the plants to sustain vigorous and healthy growth.

Read more
Forest Lodge ECO House5

Forest Lodge ECO House

Location

Sydney, Australia

Specifications

To provide the Green Roof System to enable planting on the roof of the house

Solution

The green roof system was placed on a structural concrete rooftop slab. VersiDrain® 25P, drainage and water retention trays, were installed on the roof and covered over with a geotextile fabric to enable a lightweight, nutrient rich formulated soil medium (by Code Green) with a maximum of 2.5 inch thick to be installed on the trays. The plants were propagated off site prior to the commencement of the construction allowing the plants to grow during this period. Various grasses, Sedums, Delospermas, and other succulents were hand planted on the roof, which is un-irrigated.

Read more
Tiger's Milk1

The Club (Tiger’s Milk)

Location

28 Ann Siang Road, Singapore

Specifications

To provide pedestal support for installation of pavers at rooftop bar

Solution

VersiPave® supports the 600 mm x 600 mm pavers; eliminating the use of heavy bedding sand on the roof areas, facilitating rapid drainage of water from the paved areas. Each VersiPave® has individually adjustable integrated chocks which are used to ensure that paved surfaces are uniform and level. The air gap created beneath the pavers provide heat and sound insulation, hide miscellaneous services and also serves as a capillary break which prevents dissolved salts and minerals from migrating to the paver surface and form unsightly efflorescence.

Read more
school4

Commonwealth Secondary School

Location

698 West Coast Road, Singapore

Specifications

To provide green wall system for installation of two green walls

Solution

VGP Mounting Panels were installed onto two walls to facilitate mounting of VGP Trays, from floor to ceiling, two-storey high, at the main entrance hallway of the school and on a lower wall fronting the school’s assembly area. The mounting panel at the bottom right was installed first followed by the other panels of the bottommost row systematically from right to left. Subsequent panel rows follow above in the same sequential order. An automated irrigation system, consisting of a network of tubing and a control panel, was installed to supply irrigation to the individual trays at programmed intervals for pre-set durations.
VGP Trays were planted in-situ with selected pre-grown plants and hung 12 trays to a panel to create a dense and lush wall of plants instantly. Anti-lift arms were inserted into individual trays to prevent inadvertent dislodgment of the VGP Trays from their mounting points. The drainage outlets of the bottommost row of trays were connected to a horizontal base tube to allow excess water to be discharged without wetting the immediate area beneath the green walls.
The lush eye-pleasing green walls become instant living educational tools. They enable students of the school to learn that, for a very small ground level footprint, green walls are able to provide many benefits. They contribute to environmental sustainability, enhance aesthetics, improve health and wellbeing by providing a source of stress relief and escape from the demands of urban living. In the specific context of the school, these green walls offer an environment conducive to learning.

Read more
hospital4p

Lady Cilento Children’s Hospital, Queensland, Australia

Location

Brisbane, Queensland, Australia

Specifications

To provide the green wall system to establish vertical greenery
To provide the green roof system to establish greenery on sloping roof
To provide pedestal support for installation of pavers

Solution

VersiWall® GM
Twelve free-standing metal framework structures were erected for pilasters to be secured for VGM modules to be anchored such that vertical greenery is possible all around the framework. Pre-planting of the VGM Modules in a nursery environment allowed selected plants to establish and be appropriately orientated prior to installation, creating lush green walls almost instantly at the hospital project at time of installation.</p>
Both the pitch roof and its retaining wall at the edge were also greened with the VGM system. Anchoring pilasters were installed directly onto the pitch roof and the wall for pre-planted VGM Modules to securely anchor. The completed installation turned the pitch roof and wall from what would have been bare, ordinary and unattractive building features into eye-pleasing and therapeutic green roofs and vertical gardens.
A total of 1630 VGM modules were used for this construction.
The skyrise greenery reflects contemporary research that highlights the significant influence greenery and nature in the built environment has on health and wellbeing, especially beneficial in the setting of the children’s hospital.

 

VersiJack
11,000 VersiJack pedestals were installed to support expansive raised paver areas in the hospital grounds. Spacer Tabs and Slope Correctors used on the pedestals enabled consistent gaps between pavers to be maintained and allowed compensation for any slope to fall for drainage on the installation surfaces respectively.
Height extensions and minor adjustments were easily achieved by adding extenders and by screw adjustment of the pedestals, and desired heights locked down with the pedestals’ integrated locking rings. The void created beneath the paver platforms allowed miscellaneous services to be hidden.

 

The vertical greenery, sloping green roof and raised paver areas of the hospital form a protective and insulating shield that helps to cool the hospital building. Not only eye-pleasing, the vertical and rooftop greenery help to reduce the carbon footprint of the hospital, assist in at-source stormwater management, mitigate urban heat island effect, whilst at the same time also creating a therapeutic green and healing green environment for the patients and staff of the hospital and visitors to enjoy.

Read more
TAN_7582

Epiphyte Living Wall at HortPark

Location

HortPark – Singapore

Specifications

To provide green wall system to enable planting on a high free-standing concrete wall

Solution

40 VersiWall® GP (VGP) Mounting Panels were installed onto the 20 sq m wall, 5 panels high and 8 panels wide, according to the pre-determined design. The Mounting Panels facilitate easy mounting of 480 VGP Trays. To enable the overlapping perimeter flanges of individual Mounting Panels to easily align and overlap, the mounting panel at the bottom right was installed first followed by the other panels of the bottommost row systematically from right to left. The same sequential order is maintained for the subsequent panel rows that follow above the initial row.

An automated irrigation system was incorporated. The system consists of a control panel, 4 sprinklers and a network of tubing that will deliver irrigation and nutrients to the plants in the individual trays on the wall at programmed intervals for pre-set durations with the aid of a control panel.

 

The wall is divided into two sections, the top with 4 panel rows and the bottom with a single panel row. Each section has a fiberglass collection tray positioned at the base (below the bottommost tray row) to collect and discharge excess irrigation water.

 

Short lengths of tubing were connected to the drainage outlets of the bottommost row of trays of each section of the wall. The ends of these tubes are directed to the collection trays so that excess water flows into the trays before final discharge. The collection trays are filled with pebbles to prevent breeding of mosquitoes if the trays should pond.

 

The VGP Trays were pre-planted in a nursery environment with the selected pre-grown epiphytes. The epiphytic plants include vines (Rhaphidophora tetrasperma and Monstera deliciosa); creepers (Hoya Carnosa Compacta, Hoya obovata, and Rhaphidophora korthalsii); orchids (Vanilla planifolia and Vanda Miss Joaquim); ferns (Nephrolepis Spp, Adiantum SPP (Maidenhair), Polypodium, and Davallia denticulata); and an epiphytic cactus (Epiphylum oxypetalum).

 

The planted VGP Trays were hung 12 trays to a panel, to instantly create a dense wall of epiphytic plants. To prevent inadvertent dislodgment of the VGP Trays from their mounting points, Anti-lift Arms were inserted into each individual tray on the wall.

Read more
7

Ngee Ann Polytechnic – School of Design & Environment

Location

535 Clementi Rd, Singapore

Specifications

To provide green wall system to install two living walls

Solution

A metal framework for welded mesh to be secured was positioned vertically for each of the green walls and a maintenance corridor created by positioning the framework a distance away from the actual wall. The welded mesh enables each VGP Tray to be firmly anchored using four of the tray’s six anchor hooks.

With the convenient maintenance corridor, tubing for the irrigation system are installed unobtrusively at the back of the wall. Incorporation of an automated irrigation system with an integrated control panel enables delivery of irrigation water and fertilizer to the plants of the green walls at pre-set times and programmed durations.

 

Simple transportation mesh racks on casters enable trays, pre-planted off-site with selected green wall plants, to be easily transported. At the installation site the trays are anchored, according to a pre-determined design, onto the welded mesh to create the living wall. Thereafter, insertion of Anti-Lift Arms locks individual VGP Trays securely to the mesh, preventing inadvertent dislodgement of the trays.

 

The two VGP green walls totaling 95 sq m installed on the walls at the building exterior and interior courtyard of the School stand in testimony as to how functional aesthetics and a solution to enhance environmental sustainability can both be achieved at the cost of only a low ground level footprint.

Read more
Pages:«1234567...23»