Quayside Isle
Quayside5

Quayside Isle

Location

Ocean Way, Sentosa Cove, Singapore

Specifications

To provide the system to establish a 62 sq m free-standing green wall stretching 17 m along the front of the Quayside Isle
To provide the systems to install 800 sq m of green roof on the twin roofs of the Quayside Isle

Solution

VGM® Green Wall
Vertical Greening Modules (VGM®), each containing a geotextile bag filled with EnviroMix® GW, a primarily inorganic soil-less lightweight planting media, were pre-planted in a controlled nursery environment. Pre-planting about 6 to 8 weeks prior to installation enabled selected plants to be firmly established and orientated vertically.
A free-standing metal framework constructed along the grass verge of the road running parallel to the Quayside Isle enabled pilaster rails to be bolted to anchor the VGM® modules. The visually attractive green wall forms a living curtain that keeps the goods delivery area and garbage disposal bay away from public view. The green wall also serves as a green banner to welcome patrons of the quayside attraction as well as W Hotel.

 

Extensive Green Roof
VersiDrain® 25P drainage and water retention trays were positioned in 15 tray panels installed in a staggered formation amongst solar panels of similar size to form the roof garden on the metal beams of the roof. A geotextile filter fabric was laid over the trays to enable EnviroMix to be placed for planting of Phyllanthus Myrtifolius, Portulaca, and Ophiopogon Jaboran, drought-tolerant plants.

 

Landscape Roof
VersiCell® sub-surface drainage modules were installed over the waterproofing membrane on five sections of concrete roof at the end of and in between the four sections of the twin roofs of the isle. 100mm of sand placed over a geotextile layer positioned over the drainage modules allowed planting soil to be added for Pedilanthus Tithymaloides Nana, Leucophyllum Frutescens and Scaevola Taccada to be planted.

Read more
Alexandra Canal3

Alexandra Canal Linear Park

Location

Tanglin Road, Singapore

Specifications

To provide the system to establish a green wall on the concrete wall at the end of the raised platform of the Alexandra Canal Linear Park

Solution

Vertical Greening Modules (VGM®) were bolted directly onto the concrete wall in a staggered design.

 

Each VGM module contains a geotextile bag filled with EnviroMix® GW, a primarily inorganic soil-less lightweight planting media. Two months pre-planting prior to installation enabled firm establishment and vertical orientation of the selected plants in the controlled environment of a nursery.

 

The completed installation created a wall of lush greenery beside the pedestrian walkway that runs parallel to the adjacent road, hiding the concrete wall that marks the end of the raised platform installed over the canal to create the Alexandra Canal Linear Park. The living wall helps the otherwise bare concrete wall to blend seamlessly into the green ambience of the park and is enjoyed by one and all.

Read more
Jalan Jambu5

Private Residence at Jalan Jambu Ayer

Location

Jalan Jambu Ayer, Singapore

Specifications

To provide the Green Roof System to establish an extensive green roof on the metal rooftop of the car porch.

Solution

VersiCell® drainage modules were placed in between the raised ridges of the corrugated metal roof of the car porch to create a level surface for positioning of VersiDrain® 25P water retention and drainage trays. A geotextile filter fabric was then laid over the trays to allow lightweight EnviroMix® GR planting media to be placed on the trays for planting of selected drought-tolerant plants on the metal roof. A network of irrigation lines connected to a tap point was installed to enable easy irrigation of the plants on the roof when required.
Water retained in the individual cells of VersiDrain® 25P trays allow stored water to be delivered by capillary action to the planting media for irrigation of the plants during prolonged dry spells, helping to reduce irrigation frequency for the green roof and ensuring sustained healthy plant growth.

Read more
ToaPayoh Polyclinic3

Toa Payoh Polyclinic

Location

2003 Lorong 8 Toa Payoh, Singapore

Specifications

To provide the system for extensive green roof installation on the metal rooftops of the Polyclinic.

Solution

VersiDrain® 25P drainage and water retention trays were installed over the metal rooftops over which a non-woven geotextile filter fabric was laid. This allowed a primarily inorganic planting media to be spread on top to enable planting. Ground cover plant species selected for their drought-tolerance and colour were used to create visually attractive patterns.

 

The green roofs turn the otherwise bare and glaring metal rooftops into a visually appealing green respite and become a source of therapeutic and healing stress relief for convalescing patients, visitors, and also the Polyclinic’s staff.

 

The living roofs form a sun screen that helps to shield and reduce heat absorption by the rooftops. This in turn helps to lower temperature within the polyclinic and ambient temperature of its immediate surroundings. Performing a role that benefits the wider environment, they also help to mitigate urban heat island effect.

Read more
KK hospital3

KK Women’s & Children’s Hospital

Location

100 Bukit Timah Road, Singapore

Specifications

To provide the system for extensive green roof installation on the metal rooftops of the hospital’s new wards

Solution

About 4,400 sq m of VersiDrain® 25P drainage and water retention trays were installed over the metal plates that make up the rooftops of the new wards added as part of the hospital’s A&A works. A non-woven geotextile filter fabric was laid over the trays to allow a primarily inorganic planting media to be spread on top for drought-tolerant plants to be planted.

 

Different ground cover plant species were used to form attractive patterns.

 

The green roof converted the otherwise glaring metal roofs into a green respite for patients, visitors and hospital staff, creating calming and relaxing views.

 

The living roof also acts as a sun screen that helps to reduce heat absorption by the roof and lower internal temperature of the wards. This in turn lowers ambient temperature of the immediate surroundings and helps to mitigate urban heat island effect.

Read more
Changi General Hospital2-2

Changi General Hospital

Location

2 Simei Street 3, Singapore

Specifications

To provide the system to establish a free-standing two-sided green wall beside the reception counters at the foyer of the hospital.

Solution

Vertical Greening Modules (VGMs) each contain a geotextile bag filled with EnviroMix® GW, a primarily inorganic soil-less lightweight planting media. To allow selected green wall plants to be orientated vertically and ensure firm establishment, the modules were pre-planted 6 to 8 weeks prior to installation.

 

VGM® modules were bolted to a free-standing metal framework which enabled pairs of adjacent vertical rows of VGM® modules to swing inwards or outwards like windows. This allows easy maintenance access to the VGM® modules mounted on both sides of the “window” frames. VGM® modules were deliberately spaced to form a non-monotonous pattern and existing natural light is supplemented by LED grow lights to ensure healthy plant growth.

 

The living wall is angled and position to form a sun screen at the naturally ventilated open foyer which houses the hospital’s reception.

Read more
VGM - SGH Blk4 03

Blk 4, Singapore General Hospital

Location

1 Hospital Drive, Singapore

Specifications

To provide the system to establish a 25 sq m free-standing green wall against the exterior wall of the Pharmacy between Blocks 4 and 5 of the Singapore General Hospital (SGH)

Solution

Anchoring pilasters of the VGM Green Wall system were bolted to free-standing metal pillars erected along 12 m of the wall of the Pharmacy fronting the courtyard. Vertical Greening Modules (VGM), each containing a geotextile bag filled with EnviroMix® GW, a primarily inorganic soil-less lightweight planting media, were pre-planted in a controlled nursery environment 2 months prior to installation. The pre-planting ensures firm establishment and also allows the selected plants to be orientated vertically.
The completed installation creates five 2.5 m high green wall panels running along the façade of the Pharmacy. The living wall provides a visually appealing, therapeutic and healing environment at the Courtyard enjoyed by recuperating patients and their visitors and also the hospital staff.
The mural of living plants acts as a sun screen that helps to lower ambient temperature at the Courtyard and also render the interior space of the Pharmacy comfortably cooler. In addition to achieving the design objectives to provide a cool and “green” retreat within the hospital grounds, the living wall also plays a part in environmental sustainability.

Read more
TAN_7534

Campus for Research Excellence and Technological Enterprise (CREATE)

Location

Create Way, Singapore

Specifications

To provide the Landscape Roof system beneath planter boxes on the rooftops of the building. 

Solution

1100 sq m of VersiCell sub-surface drainage modules were installed at the base of large planter boxes to provide a void beneath the planting media to enable expeditious transport of excess water to drainage outlets. A non-woven geotextile filter fabric was placed over the VersiCell modules before a 100mm sand layer was spread on top followed by the media for planting. The efficient discharge of excess water provided by the VersiCell drainage layer prevents the green roof planter boxes from getting waterlogged and ponding after downpours, supporting and ensuring healthy plant growth.
In addition to enabling environmental benefits associated with green roofs to be harnessed, the attractive rooftop greenery, is also enjoyed by occupants of the neighbouring buildings within University Town (Utown), and have played a part in the building being awarded BCA Green Mark Platinum which had in turn, helped the National University of Singapore, of which Utown is a part, to receive the coveted Green Mark Champion Award.
CREATE is an international research campus and innovation hub housing some 1,200 researchers within UTown and is home to a vibrant research community, including the National Research Foundation, interdisciplinary research centres from top universities and corporate laboratories.

Read more
News - VersiJack - Days Hotel11

Days Hotel

Location

1 Jalan Rajah, Singapore

Specifications

To provide the pedestal system for installation of pavers at the E-Deck and for the installation of composite wood decking at ground-level perimeter corridors of the building and pathways.

Solution

VersiJack pedestals were used to support heavy stone pavers measuring 600mm x 600mm x 50mm at the E-Deck and both SpiraPave and VersiJack pedestals were used in the installation of wooden decking. Use of slope correctors on the pedestals at inclined areas allowed adjustments of up to 5% to maintain a level paver surface, while the use of Elmich Spacer Tabs enabled consistent gaps between the pavers for water drainage.
Water drains away quickly either through the gaps maintained between the pavers or between the decking panels keeping these areas dry. This enables hotel guests and visitors to safely enjoy the hotel’s facilities and also appreciate the peace and serenity of the adjacent park.
Located beside the culturally inspired Zhongshan Park at Balestier, the “hotel-by-the-park” managed by the world’s largest and most diverse hotel company, the Wyndham Hotel Group, caters to both value-conscious business as well as leisure travellers.

Read more
News - Versitank - Doha05

Ikea, Doha Festival City

Location

Doha Festival City, Al Shamal Road, Doha, Qatar

Specifications

To provide the water retention (and stormwater management) system to collect and harvest rainwater for use at the IKEA mega store.

Solution

The system supplied involves the installation of 17,000 sets of VersiTank VT840 in five layers in an excavated pit with overall depth (pit bottom to ground surface) of 5.8m. Measuring 42m length x 24m width x 2.1m height with an estimated volume of 2,100 m3, the modular VersiTank is able to accommodate maximum inflow rate of 570 L/s and outflow rate of 24 L/s.
The retained rainwater is used for irrigation of landscaped gardens and miscellaneous cleaning at IKEA’s 32,000m2 flagship store and its immediate vicinity. This provision is especially beneficial in a rain-scarce region, where precipitation is almost nil in summer months.
Doha Festival City is the largest shopping mall in Qatar. Upon completion, the almost half million sq m iconic mega complex will host more than 500 retail and dining outlets, feature an entertainment and leisure complex, automotive showrooms and international hotels and convention centre.

 

Read more